![](https://krtknadmn.karatekin.edu.tr/files/karatekin/teknokent/1.jpeg)
Çankırı Karatekin Üniversitesi Teknokent, kısa sürede girişimcilere sunduğu imkânlarla % 100 doluluk oranına yaklaştı. Ar-Ge ofislerinden prototip atölyelerine kadar geniş imkânlar sunan ÇAKÜ Teknokent, yenilikçi projeleriyle dikkat çekiyor.
ÇAKÜ Teknokent, Çankırı’nın Teknoloji Üssü Olma Yolunda Hızla İlerliyor
Çankırı Karatekin Üniversitesine bağlı olarak 2018 yılında kurulan ve 2023 yılında faaliyete başlayan ÇAKÜ Teknokent, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle kısa sürede büyük bir başarıya imza attı. 126 dönümlük alan üzerine kurulu olan Teknokent, 10.286 m² kapalı alanı ile 40 firmaya ev sahipliği yapıyor. 2.750 m² Ar-Ge ofis alanı, 400 m² kuluçka merkezi ve 400 m² prototip atölyeleri ile girişimcilere geniş bir çalışma alanı sunan ÇAKÜ Teknokent, üniversite-sanayi iş birliğinde önemli bir köprü görevi üstleniyor.
Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi: “ÇAKÜ Teknokent, Ar-Ge çalışmalarını teşvik ederek yenilikçi projelere katkı sağlayacaktır.”
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, üniversitenin bilim ve teknoloji alanındaki öncü rolünü pekiştirmek amacıyla 2023 yılında Teknokent kurulumunu tamamladıklarını belirterek Teknokent’in akademik bilgi birikimini sanayi ile buluşturarak Ar-Ge çalışmalarını teşvik edeceğini ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesine katkı sunacağını ifade etti. Modern altyapısı ve güçlü destek mekanizmalarıyla girişimciler ve araştırmacılar için önemli fırsatlar sunan Teknokent’in bölge ekonomisine de büyük bir ivme kazandıracağını vurgulayan Rektör Çiftçi, devamında şunları söyledi: “Üniversitemiz, bu yeni yapı sayesinde inovasyonu teşvik ederek yerel ve ulusal düzeyde rekabet gücüne sahip projelerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Sanayi kuruluşlarıyla iş birliğini güçlendirecek olan Teknokent, Çankırı ve çevresindeki girişimciler için bir teknoloji ve inovasyon merkezi olacaktır. Bölgenin bilim ve teknoloji ekosistemine önemli katkılar sağlayacak bu oluşum, bölgesel kalkınmayı destekleyerek Türkiye’nin teknoloji üretme kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.”
Teknokent Genel Müdürü Gökçe: “Kurumlarla yaptığımız iş birlikleri sayesinde girişimcilerimize devlet destekleri ve mentorluk hizmetleri sunuyoruz.”
ÇAKÜ Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gökçe, Teknokent’in başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Girişimcilerimize sunduğumuz Ar-Ge ofisleri, prototip atölyeleri ve kuluçka merkezleri ile yenilikçi projeleri destekliyoruz. KOSGEB ve KUZKA gibi kurumlarla yaptığımız iş birlikleri sayesinde girişimcilerimize devlet destekleri ve mentorluk hizmetleri sunuyoruz” dedi.
Yerel ve Ulusal Kalkınmaya Katkı
Özellikle Mühendislik ve diğer bilim dallarından gelen girişimciler, Üniversitenin laboratuvar imkânlarından faydalanarak projelerini hayata geçirme fırsatı buluyor. Teknokent’te düzenlenen eğitim seminerleri, bilimsel kongreler ve sosyal etkinlikler de girişimciler arasında bilgi paylaşımını teşvik ediyor. ÇAKÜ Teknokent, sadece yerel değil ulusal ve uluslararası piyasalara da açılma potansiyeline sahip projelerle dikkat çekiyor.
Yerli ve Millî Teknoloji Hamlesi
ÇAKÜ Teknokent, yerli ve millî teknoloji hamlesine katkıda bulunarak yeni ürünlerin geliştirilmesi ve ithal ikame ürünlerin üretilmesine odaklanıyor. Doç. Dr. Gökçe; “Amacımız, girişimcilerimizin hayallerindeki projeleri gerçeğe dönüştürebilecekleri bir ekosistem yaratmaktır. Bu sayede ülkemizi gelişmiş ülkelerle birlikte anılacak bir teknoloji üssü hâline getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Son kurulan Teknokentlerden biri olmasına rağmen sunduğu imkânlar ve desteklerle çok kısa sürede büyük bir ilgi gören ÇAKÜ Teknokent, Çankırı’nın teknoloji alanındaki kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunuyor. Üstelik bu başarının arkasında güçlü bir akademik kadro ve destekleyici bir yönetim yapısı bulunuyor.
ÇAKÜ Teknokent’in Sunduğu Avantajlar
Teknokent’in birçok avantajı olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, Teknokent’in sunduğu vergi avantajlarına, altyapı desteğine ve akademik iş birlikleriyle firmaların rekabet gücünü arttırdığına değindi. Ayrıca girişimcilere ve KOBİ’lere inovasyon odaklı projelerini geliştirme imkânı sunarak ulusal ve uluslararası pazarlara açılmalarına destek olduğunu ifade eden Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, yüksek teknoloji üretimini teşvik etmesinin yanı sıra yapısıyla hem akademisyenlerin hem de özel sektörün birlikte çalışarak yeni çözümler üretmesine olanak tanıdığını belirtti.
ÇAKÜ Teknokent, geleceğin teknolojilerini şekillendiren, girişimcilere ilham veren ve yerel kalkınmaya ivme kazandıran bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.